Senaste inläggen

Av Tero Larsson - 5 maj 2008 08:29

2008-04-28 och kl 14:30 tog Kim nytt personbästa för gös, nämligen 5.5 kg. Den gav en tiominuters intensiv kamp med några rusningar och högg på en Storm Soft Shad neongul och tog på ca 6-7 meters djup då vi såg 2 fiskar på ekolodet strax innan. Platsen var givetvis Mellösasjön och efter fotografering och vägning så lät vi den gå tillbaka eftersom gösen leker just nu.


Av Tero Larsson - 24 april 2008 17:44

Ja, nu har vädret blivit lite varmare så nu har gösen börjat hugga. Mor tog en på ca 1.5 kg för någon dag sedan och jag tog en idag. Den högg på en Bomber 16 gul/svartrandig kl. 15.30 på eftermiddagen, verkligen kul! Vi lät den gå tillbaka eftersom gösen mer eller mindre är fredad innan leken är slut.



Av Tero Larsson - 13 februari 2008 13:01

Trolling efter gös i mindre insjö. 

Dessa tips och råd ska ses som just tips och råd, rekommendationer och ingenting annat. De kanske inte fungerar alls bra i just DIN sjö, men för mig har de visat sig fungera väldigt bra under de förhållanden som råder för mig och oss i den sjön vi fiskar, alltså Mellösasjön i Södermanland, Flens Kommun.

 

Sjön i sig är rätt så liten och långsträckt och grund (max djup ca 30 meter) och sikten är väldigt dålig, d.v.s vattnet är grumligt och svagt brunfärgat mestadels. Sjön har ett naturligt bestånd av gös men stödutsättning sker ungefär vart tredje år med ett par tusen gös per gång.

 

Vi brukar bedriva ett slags enklare trolling med hjälp av ekolod (Garmin Fishfinder 100) samt ett par spön ute i spöhållare.

 

Vi har tagit gös med toppar på 7.5 , 7.0, 5.1, 4.9 osv och snittvikten på gös på de vi oftast får är på ca 2 kg. Vi har förut släppt tillbaka överskottsgös men behållt större gösar, men numera har vi en godkänd Samsonvåg med oss så nu ska fler fiskar släppas tillbaka efter vägning.

  

Fiskedjup efter gös: Oftast har vi fått gös på ca 1.5 meter till 4 meter. De är inte huggvilliga då man på lodet kan se fisken stå djupt, gösen går ju som bekant upp grundligare för att jaga/äta och det är då man tar dem bäst.

  

Trollingfart: Väldigt sakta, nästan roddfart. Däremot kan man vid sega perioder alternera farten en smula för att på så vis testa djup och locka dem till hugg.

  

Tid: Vi har tagit dem från slutet av Maj efter leken (vi släpper oftast tillbaka icke lekfärdiga gösar) till slutet på Augusti. Bäst huggperiod har varit under hela Juni. Gösen leker ju under Maj och vi har ärligt talat inte fiskat gös innan leken, så det får bli ett område man får lära sig lite mer om under kommande år. Höstfiske efter gös har däremot varit väldigt segt och man får vara glad över om man får enstaka, mindre gösar sällan.

  

Tid på dygnet: Vid dåligt väder kan man ta dem under vilken tid som helst under dagen, i stort sett. Under soliga dagar kvällstid mellan 16.00 och 21.00 Därefter har vi inte (till skillnad från vad som brukar sägas) fått särskilt mycket, alltså sen kväll/nattfiske. Toppen på hugg har varit mellan 19.00 och 20.30 däremot.

  

Platser: Vi brukar trolla längs djupbranterna ca 10 meter ut från stranden samt runt och längs grundtoppar mitt ute på sjön. Här kan det vara bra att göra helt tvärtom ibland och överraska både dig själv och gösen när det är segt efter hugg! Tänk även efter och se dig om, vart står betesfisken? Vart slår det småfisk? Använd dina sinnen och se dig om ute på sjön! Lyssna även på mer erfarna och äldre vad gäller platser då det ofta går rykten om vart det tagits fisk genom åren. Jag har själv lärt mig en hel del på detta viset.

  

Beten: Val av bete är en hel vetenskap, men det finns en del förhållningspunkter /regler vi brukar gå efter, och ofta är valet gjort efter djup de står på, men ett riktmärke i just vår sjö har varit att använda neonfärgade beten och specifikt FireTiger-färger har visat sig stå i särklass vad gäller fångstgivande beten/färger. Använd med fördel delade beten (Rapala Original Jointed Lime, Pro Logic Savage Gear 3 delade och liknande) eller beten som har en kraftig snabb vobbling och flytande sådana om de står grundligt.

 

Även större metallicfärgade (Rapala Super Shad t.ex) och/eller holografiska glittriga beten går bra. Sedan har vi märkt att beten som går lite oregelbundet går väldigt bra när det är lite segt med hugg, såsom Rapala Original i större modeller och klara färger.

 

Det kan som sagt även här vara bra att tänka om helt ibland och det kan överraska!

 

Vi har också under senare år börjat fiska med hybrider mellan vobbler och jigg och jag har upplevt att gösen inte avskräcks av det första nafset/hugget då (eftersom de kan följa med betet under en stund) eftersom betet är mjukt och de kan då hugga efter det utan att sluta efter första missen. Denna metod är verkligen intressant och ska utforskas än mer under kommande säsonger. Då pratar jag om t.ex Storm´s Kicki´n Minnow och liknande beten på upp till 25 cm. Alltså hybrid mellan vobbler och jigg och delad halv kropp för yvig stjärtvobbling.

 

Krokar: Kontrollerna dina krokar ofta. De ska vara sylvassa och jag personligen slipar dem med en mycket liten och fin fil.

 

Spön & Rullar: Det mesta går säkert bra, men mitt eget val har hamnat på längre styva spön (bättre effekt vid mothugg) med större multirullar. Linan jag kör med är 0.40 mm eller grövre och jag har lång ståltafs på. Inte så mycket för gösens skull, mer för om jättegäddan skulle hugga.

 

Mothugg: Självklart, och gör gärna flera stycken för säkerhets skull, men det fösta mothugget ska vara det kraftigaste och ska helst på en gång driva in de sylvassa krokarna i gösens hårda käft.

 

Lycka till!

  

Av Tero Larsson - 15 januari 2008 09:22


I väntan på säsongen så illustrerar jag sidan med en bild på vobblers vi använder och färger på sådana. Vi håller på att uppdatera vårt vobblerskafferi med nya sådana under vintersäsongen, och näst i tur ligger några djupgående gös/gäddkillers.

Vi kör som synes mycket med Rapala, Bomber och ABU - Terminator, men ska utvidga med nån/några Swim Whizz och Walleye-vobblers så småningom också.

Av Tero Larsson - 27 augusti 2007 07:04

Här är ett reportage som Eskilstuna-Kuriren gjorde om oss:

Av Tero Larsson - 26 augusti 2007 21:09

Här är Kims egna ord om fisketuren som gav henne den efterlängtade första gösen:

"Så var vi då ute igår och tog en tur med båten för fiskjakt. Jag har fått ett utomordentligt bra haspelspö av Tero, som jag jag också köpt en ny neonfärgad gul lina till hehe =). Vi snurrade runt på sjön och valde noga ut ställen att kasta på, små lugna vikar och nära vassen där storgäddan kan tänkas lura. Och jag fick många säkert fyra-fem napp.....i botten! *s*. Men det kan hända den bäste och jag fick upp
spinnaren ändå samtliga gånger. Så nu har jag tagit fiskarcertifikat i att kasta! Efter idogt provande så hade Tero fått upp säkert fyra Abborrar och jag noll, så på ett ställe kontrade jag med en lite större Abborre på min krok *nöjd*.

Kvällen var underbar med ljumma vindar och en magisk solnedgång. Vi var nästan på väg hem när Tero sa att: "Äh, nu tycker jag vi trollar lite", och sagt och gjort. Vi hade hunnit en bra bit med båten och spöna var redo när det plötsligt högg till i mitt spö...."Gädda!" sa jag. Men tiden var sen och kampen hård när den sedan vid båten började knycka (karakteristiskt för gös) i spöt. Linan var spänd och spötoppen var nästan nere i vattnet....då såg Tero att det var en gös. Lyckan började sprida sig i min lilla kropp, att jag äntligen hade fått en Gös på kroken!! *glädjeskutt*.

Men den jag seglivad och ville till varje pris inte bli bragd om sitt liv, men till slut somnade den stilla in....

Gösen vägde 3.012 kilo och ska anmälas till tävlingen "

Av Tero Larsson - 22 augusti 2007 08:19

Äntligen fick jag en gös. De har visserligen huggit en del men inte fastnat, men igår kväll satt en gös hårt på trekroken. Den vägde i och för sig bara 1.500 kg, men ändå.

Den tog på en Storm Vobbler/jigg, en kombinerad vobbler med sked men med mjuk gummikropp och tredelad stjärtfena, sillfärgard svart/silver. I övrigt fick jag en ca 2 kg gädda och Kim både en gädda och en jätteliten abborre, vilken var den första fisken på kast för henne, kul!

FOTO: Kim Carlström

Av Tero Larsson - 15 augusti 2007 08:40

Ja, nu har vi fiskat och åter fiskat men ingen gös har fastnat på nån av våra vobblers. Vi har haft en hel del hugg men de verkar inte hugga lika aggressivt som tidigigare på säsongen. Jag antar det beror på att de tidigare på säsongen huggit i samband med leken, antingen har de skyddat rom, skyddat den eller ätit upp sig innan och/eller efter. Vi har dock fått en hel del gädda och har även passat på att trimma in Kim i att kasta med haspel, vilket gått väldigt bra.

Ovido - Quiz & Flashcards